5 tips til hvordan kvitte deg med gjeld

 

Har du havnet i en gjeldsknipe som tilsynelatende er vanskelig å komme seg ut av? Frykt ikke, for selv om nordmenn har en tendens til å svartmale slike situasjoner, så er det nødvendigvis ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Følger man disse enkle tipsene til hvordan man kvitter seg med gjeld, så skal det kun små grep i hverdagen til før du blir gjeldfri.

Først – få oversikten

Hvis du skal kvitte deg med gjelden, så er det først viktig at man får en oversikt over hva man egentlig skylder. Finn ut hva du har utestående i bolig, studielån, kredittkort og forbrukslån. Sett deg opp en oversikt slik at du enkelt kan se hvor mye du er skyldig til hver kreditor. Det totale beløpet for kortsiktig gjeld (kreditt/forbrukslån) er også viktig å vite når du skal søke om refinansiering.

Deretter kan du refinansiere …

Refinansiering av gjeld betyr at man tar opp et nytt lån for å betale ned gammel gjeld. Dette gjør man fordi at man da kan få en langt bedre rente, og redusere kostnadene til dette betraktelig. De fleste som refinansierer sparer flere hundrelapper i måneden, og disse pengene kan du for eksempel bruke på å betale større avdrag.

Så betaler du mer enn tidligere

Som nevnt i forrige avsnitt, så bør du få mer penger til overs etter å ha refinansiert. Disse pengene kan du bruke på å betale avdrag. Det er viktig at man ikke betaler minimumsbeløpet dersom man vil bli raskt gjeldfri. Minimumsbeløpet er satt opp på en måte slik at banken tjener mest mulig på renter, og følgelig vil du være best tjent med å sette av så mye som mulig til nedbetaling av gjeld.

Kan du jobbe ekstra?

Avhengig av hvor mye gjeld du har og hvor dyrt det er, så vil det kanskje være et alternativ å søke etter ekstrajobb – eller jobbe mer på den faste arbeidsplassen din. Enkelte vil måtte jobbe deltid i helgene for å skaffe seg en ekstrajobb. Gjør du en jobb et par-tre helger i uken vil det kunne føre til flere tusenlapper som du kan bruke kun på nedbetaling av gjeld.

Ikke pådra deg mer gjeld!

Det mest essensielle tipset for å lykkes, er at man ikke pådrar seg mer gjeld. Det betyr at du kan vinke farvel til all kredittkortbruk, og at du naturligvis ikke tar opp nye lån. Her er det viktig å ikke være svak – og tenke på hva som førte deg i denne situasjonen i utgangspunktet.